Ön offline van
Vissza

Gazdasági, ingatlanpiaci és kiskereskedelmi hírek

Nhood_Economic, real estate, retail news_web_600x411px.png
Öthavi csúcsukra szaladtak a magyar lakossági és üzleti várakozások - derül ki a GKI augusztusi konjunktúrafelméréséből. 38.000 nm-rel bővült a budapesti modern irodaállomány 2023 második negyedévében. Tovább terjeszkedik a JYSK kiskereskedelmi üzletlánc, augusztus végén két újabb áruházat nyitnak meg. Új tulajdonoshoz került az Astoria mellett található K6 irodaház. Lebontják a Kazinczy utca Kockaként ismert egykori ipari épületét, hogy a helyén hatemeletes szálloda épülhessen. A bevásárlóközpontokban, retail parkokban a mobiladatok értékelésével az ingatlankezelők még hatékonyabban kisakkozhatják: melyik márkaboltot hova tegyék. A befektetők közel kétharmada akár jelentős felárat is fizetne az ESG prioritásoknak megfelelően működő vállalatokért. Az alábbiakban az elmúlt időszak gazdasági, ingatlanpiaci és kiskereskedelmi hírei közül válogattunk.  

 

Kezd magára találni a magyar gazdaság? 

Öthavi csúcsukra szaladtak a magyar lakossági és üzleti várakozások - derül ki a GKI konjunktúrafelmérésének augusztusi eredményeiből. A GKI üzleti bizalmi index – július után – augusztusban is szerény mértékben emelkedett, de a júniusi nagy esést még így sem sikerült teljesen ledolgozni. Az utolsó nyári hónapban az építőipar kivételével minden ágazatban javultak a kilátások.  

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230828/kezd-magara-talalni-a-magyar-gazdasag-635903-

 

38.000 nm-rel bővült a budapesti modern irodaállomány 2023 második negyedévében  

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4.334.880 m2-t tesz ki, melyen belül 3.536.690 m2 „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 798.190 m2 saját tulajdonú irodaház található. 2023 második negyedévében a budapesti modern irodaállomány három új irodaházzal, összesen 38.000 m2-rel bővült. Átadásra került az F99 Irodaház (14.040 m2), a Roseville (15.540 m2), valamint a BudaPart Downtown (8.420 m2). 
 
https://ingatlanhirek.hu/topnegyes/38-000-nm-rel-bovult-a-budapesti-modern-irodaallomany-2023-masodik-negyedeveben/

 

Költözik az egyik legaktívabb magyarországi ingatlantanácsadó 

Hosszútávú bérleti szerződést írt alá a Colliers Magyarország Kft. és a Market Asset Management Zrt., melynek értelmében a BEM Centerbe költözik a kereskedelmi ingatlanokra szakosodott befektető- és tanácsadó vállalat. A BEM Center a budai Duna-part közvetlen közelében, több mint 22 000 négyzetméteren megvalósuló hotel és- irodafejlesztés, melynek ötödik emeletén, közel 800 négyzetméteren kap helyet a nemzetközi, kereskedelmi ingatlanokra szakosodott befektető- és tanácsadó vállalat.  

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230901/koltozik-az-egyik-legaktivabb-magyarorszagi-ingatlantanacsado-637111

 

Két új helyszínen nyit üzletet a JYSK 

Tovább terjeszkedik a JYSK kiskereskedelmi üzletlánc, augusztus végén két újabb áruházat nyitnak meg, ezúttal Solymáron és Móron. A 2022/2023-as pénzügyi évben a cég már egy új áruházat átadott, és 2023 végéig újabb két üzlet nyílik meg. Az áruháznyitások mellett folyamatosan újulnak meg a meglévő egységek is. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230831/ket-uj-helyszinen-nyit-uzletet-a-jysk-636805

 

Megduplázzák a kecskeméti Mercedes-gyár területét 

A Mercedes több mint egymilliárd eurós beruházással bővíti kecskeméti üzemét. A beruházás részeként a kecskeméti, meglévő gyártóhelyszín bővül új üzemcsarnokokkal, ennek következtében a beépített terület jelentősen megnő. Az új üzemek építése a karosszéria-, illetve összeszerelő-gyártósor számára már megkezdődött, ezt kiegészítve a gyár fényezőüzemét is jelentősen korszerűsítik.  

https://www.vezess.hu/hirek/2023/04/13/megduplazzak-a-kecskemeti-mercedes-teruletet/

 

Gazdát cserélt egy belvárosi irodaház 

Új tulajdonoshoz került az Astoria mellett található K6 irodaház - közölte a tranzakciót lebonyolító REM Group. Az ingatlanról utoljára 2018-ban írtunk, amikor egy hongkongi befektető tulajdonába került, most viszont a vásárló egy magyar befektetési társaság volt. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230901/gazdat-cserelt-egy-belvarosi-irodahaz-637073

 

Szálloda épül a Kazinczy utca jól ismert épületének helyén 


Lebontják a Kazinczy utca Kockaként ismert egykori ipari épületét, hogy a helyén szálloda épülhessen - írja az Építészfórum. A ház 1880-81-ben eredetileg egy 10 lakásos bérháznak épült, majd az évek során többféle funkciót töltött be. A mostani bontást az indokolja, hogy öt telek összevonásával egy hatemeletes hotel épül a területen. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230829/lebontjak-a-kazinczy-utca-jol-ismert-epuletet-szalloda-epul-a-helyen-636243

 

A csodafegyver megmondja a plázáknak: hová melyik márkaüzletet tegyék 

A technológia tényleg nem ismer határokat. Éppen felfedezünk egy forradalmian új megoldást, máris jön a következő. A bevásárlóközpontokban, retail parkokban a mobiladatok értékelésével az ingatlankezelők még hatékonyabban kisakkozhatják: melyik márkaboltot hová tegyék, hogy mindenki jól járjon.  

https://realista.ingatlan.com/kereskedelmi/a-csodafegyver-megmondja-a-plazaknak-hova-melyik-markauzletet-tegyek/

 

Elképesztő szélsőségek: 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjed az ingatlanok négyzetméterára 

Az idén otthonteremtésre, országos átlagban a tavalyinál 3 százalékkal, 1 millió forinttal költöttek többet a vevők, míg Budapesten több mint 2 millió forinttal lett drágább átlagosan a lakásvásárlás. A magyar ingatlanpiacon 30 ezer forinttól 3 millió forintig terjed az ingatlanok négyzetméterára a Duna House adatai szerint. Az első félévben a fővárosban az ingatlanok majdnem fele 1 millió forint feletti áron talált vevőre. 


https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/elkepeszto-szelsosegek-30-ezer-forinttol-3-millio-forintig-terjed-az-ingatlanok-negyzetmeterara.html

 

Egyre több munkavállalónak fontos, hogy munkáltatója részt vegyen a környezetvédelemben 

Folyamatosan változik a munkaerőpiac, amelyet hamarosan a Z generáció tagjai fognak leginkább formálni. Az 1997 és 2012 között született generáció ma már tömegesen lép be a munka világába, ahol egyedi értékei és törekvései felforgatják a ma ismert munkaerőpiacot. Egy felmérésből kiderül, hogy a rugalmas időbeosztás iránti igény mellett az érintett munkavállalók 51%-a számára fontos, hogy munkáltatója részt vegyen a környezetvédelemben, 48%-uk pedig előnyben részesítik a közösségért tevékenykedő vállalatnál végzett munkát. 

https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230828/igy-nez-ki-egy-vonzo-munkahely-a-z-generacio-szemevel-636005

 

A befektetők közel kétharmada akár jelentős felárat is fizetne az ESG prioritásoknak megfelelően működő vállalatokért  

A nemzetközi befektetésekhez kapcsolódó döntéseknél már egyre inkább beépítik a fenntarthatósági szempontokat. Egy felmérés szerint a válaszadók több mint fele számolt be arról, hogy az ESG átvilágítás során tett lényeges megállapítások miatt törölték az ügyleteket, sőt a befektetők közel kétharmada akár jelentős felárat is fizetne az ESG prioritásainak megfelelően működő vállalatokért - derül ki a KPMG kutatásából. 

https://www.portfolio.hu/uzlet/20230831/kevesebbet-erhetnek-azok-a-vallalatok-amelyek-nem-figyelnek-oda-a-kornyezetvedelemre-636745