Ön offline van
Vissza

Edukációs foglalkozások helyszíne lett a maglódi Palánta Bio- és Tankert

Nhood_Palanta-tankert_web.jpg
A Nhoodnál abban hiszünk, hogy a gazdasági, társadalmi és környezeti pozitívumok együttes megteremtésével hozhatunk létre valódi, hosszútávú értéket. Ezért tavaly elindítottuk a maglódi Auchan Kereskedelmi Központ területén létrehozott Palánta Bio- és Tankertet, ahol évente körülbelül 40 tonna biozöldség termesztésére kerül sor. Idén már a biokert edukációs foglalkozások helyszínéül is szolgál iskolás csoportok számára. Cikkünkben erről számolunk be részletesebben.
 
A Nhood-nál úgy gondoljuk, hogy a vállalatoknak óriási szerepe van a fenntarthatóbb jövő kialakításában. Ezért arra törekszünk, hogy az általunk kezelt ingatlanportfólió fejlesztése során a gazdasági előnyök mellett a környezeti hatást és a társadalmi felelősségvállalás szempontjait is figyelembe vegyük.

Ezen elgondolás mentén tavaly indítottuk be a a maglódi Auchan Kereskedelmi Központ területén létrehozott Palánta Bio- és Tankertet. A mintegy 1,3 hektáros maglódi kertben évente körülbelül 40 tonna zöldséget termesztünk. A fóliasátras és szabadföldi termesztés vegyszermentesen, regeneratív gazdálkodási módszerekkel történik. A zöldségek között fejes saláta, rukkola, sárgarépa, cékla, vajretek, paradicsom és egyéb zöldségek szerepelnek.  A terményeket az Auchan Magyarországgal kötött megállapodás keretében juttatjuk el a vásárlókhoz, illetve országszerte több, a jó minőségű alapanyagra odafigyelő étterem számára is értékesítjük.
 
A biogazdálkodással a jövő generációk számára is szeretnénk példát mutatni, kihasználva a kertben működő értékes tevékenység környezeti neveléssel való összekapcsolásának lehetőségét. Ezért a maglódi biokert mellett egy tankertet is kialakítottunk. A célunk az volt, hogy a tankertben iskolás csoportokat fogadunk, hogy a nebulók tapasztalati úton ismerkedhessenek meg a kertészkedés alapjaival egy kifejezetten a helyszínre tervezett edukációs program segítségével.
   
A korosztályokra szabott tananyagot két nagy tapasztalattal rendelkező pedagógus, Csörsz Katalin és Néder Katalin állította össze, akiket partnerünkkel, az Organisk Kft-vel együtt kértünk fel a feladatra. Cégünk a grafikai megvalósítást és a tanításhoz szükséges eszközöket biztosította. Az elkészült programot a maglódi Vermesy Péter Általános és Alapfokú Művészeti Iskola vezetősége örömmel integrálta az éves tantervébe. Az első helyszíni foglalkozások májusban indultak el az alsó tagozatos gyermekek számára, akik rendszeres kertlátogatás keretében ismerkedhettek meg a zöldségekkel, a komposztálási, ültetési módszerekkel, a kerti eszközökkel és a kert lakóival. 

Az edukációs programot ősszel folytattuk, így az idei év során összesen hét osztály 160 nebulója fedezhette fel a kertben rejlő csodákat. Mindegyik foglalkozás sikeres volt, sok új ismerettel és újszerű, gyakorlati élményekkel gazdagodtak a gyerekek. A program részeként a pedagógiai program megálmodói, Csörsz Katalin és Néder Katalin átadta tudását a helyi iskola tanárainak, akik a jövőben már maguk szervezhetik a tankert látogatásokat és tarthatják meg helyszíni óráikat a diákoknak. 

Elmondhatjuk, hogy a Palánta Bio- és Tankert megvalósításával olyan hosszútávú értéket hoztunk létre, ahol jól érvényesül a Nhood vízióját meghatározó hármas pozitív hatás: a gazdasági, társadalmi és környezeti előnyök egysége. 

A projekttel kapcsolatban Szemerédi Dóra Diána, CSR Vezető elmondta: 
„Köszönjük az együttműködő partnereknek - az Organisk-nek, az Auchannak és a pedagógusoknak - azt a példamutató hozzáállást, ami hozzájárult ahhoz, hogy létrejöhetett ez a kiemelkedően értékes és értékteremtő projekt. Örömmel és büszkeséggel tölt el minket, hogy az organikus zöldségtermesztésen túl egy ilyen érdekes és különleges, játékos tanulással egybekötött programot valósíthattunk meg a helyi gyerekek számára, amely színesíti, bővíti tudásukat, és remekül beilleszthető az éves tantervbe. A foglalkozásokat folyamatosan fenntartjuk, illetve tervezzük a program szélesítését a nagyobb korosztályok részére is.”  
 
S : S : LSOC :
IMG_20230802_101930.png IMG_20230802_101831.png IMG_20230802_100628.png IMG_20230424_112312.png IMG_20230424_112037.png 1695112502805.png 20231003_122517.png 20231003_115824.png S : LSOC :