Ön offline van
Vissza

Szemelvények a legfrissebb kiskereskedelmi és ingatlanpiaci hírekből

MicrosoftTeams-image (39).png
Felpörgött a kereskedelem a Black Friday alatt. A legnagyobb slágertermékek a kisebb-nagyobb elektronikai eszközök, öblítők és más fogyóeszközök voltak. Folytatódik az áremelkedés: az előzetesen várt 22% helyett 22,5%-ra nőtt az infláció novemberben. Lassul a lakáspiac, a keresleti és kínálati oldalon is jelentős mérséklődés látható, így jövőre a racionálisabb árazás időszaka köszönthet be. Az alábbiakban a legfrissebb kiskereskedelmi és ingatlanpiaci hírek közül válogattunk.

Grandiózus ingatlanfejlesztés Kecskeméten: A korábban főként az Auchan Korzók üzemeltetéséről ismert Nhood mostanra egy vegyes ingatlanszolgáltatással foglalkozó vállalattá fejlődött, melynek tevékenységében a retail mellett ipariingatlan-fejlesztések és vegyes funkciójú lakóparkfejlesztések is helyet kaptak. Ez utóbbira példa Kecskeméten a Boróka Park, ami egy, a megyeszékhely nyugati részén, több ütemben megvalósuló lakóingatlan-fejlesztés.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20221006/grandiozus-ingatlanfejlesztes-keszul-az-alfoldi-megyeszekhelyen-569437

Elkelt a Green Court irodaház: a Groupama Gan REIM 77,1 millió eurós vételáron vásárolta meg az Váci úti ingatlant. A Codic fejlesztésében idén átadott épület BREEAM Excellent minősítéssel és BB energiahatékonysági tanúsítvánnyal rendelkezik.
Elkelt a Váci úti Green Court Office - Magyar Építéstechnika Szaklap (magyarepitestechnika.hu)

Elindult a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új, mintegy 23 ezer négyzetméteres présüzemében, amely helyben készült alkatrészekkel látja el mind a Magyarországon készülő kompakt gépjárműveket, mind pedig a vállalat globális termelési hálózatának gyárait.
Megkezdődött a termelés a kecskeméti Mercedes-Benz gyár új présüzemében :: Mercedes-Benz

Elismerést elismerésre halmoz a Magyar Zene Háza: a Liget projekt ikonikus épülete a legrangosabb tengerentúli építészeti megmérettetésen, az Architecture MasterPrize (AMP) versenyén elnyerte az „Architectural Design of the Year” elismerést, emellett az épület a „világ legjobb zenei célú fejlesztése" díjat nyerte el a Music Cities Awardson.
Elnyerte a legrangosabb amerikai építészeti elismerést a Magyar Zene Háza (travelo.hu)    
Újabb nemzetközi elismerést kapott a Magyar Zene Háza - Turizmus.com

Felpörgött a kereskedelem a Black Friday alatt. Nemcsak Magyarországon, de az Egyesült Államokban is meglódultak az eladások a Black Friday hétvégéjén. A legnagyobb slágertermékek a kisebb-nagyobb elektronikai eszközök, öblítők és más fogyóeszközök voltak, de rendkívül sokan vették meg a karácsonyi ajándéknak szánt játékokat, vagy szereztek be új laptopot. Index - Gazdaság - Még hogy válság: rekordot döntött a pénteki Black Friday a világon

Folytatódik az áremelkedés: az előzetesen várt 22% helyett 22,5%-ra emelkedett az infláció novemberben Magyarországon. Egyelőre nem látszik az árnyomás enyhülése, a csúcson a 25%-ot is elérheti a fogyasztói árak emelkedése.
Itt a friss adat: újra durva meglepetést okozott az infláció Magyarországon - Portfolio.hu

Befejeződött az Allee bevásárlóközpont felújítása. A fejlesztés keretében a külső és belső tereket szabták újra, a cél a vásárlói élmény javítása, illetve a bérlői mix fejlesztési lehetőségének javítása. A pláza jelentős összeget összeget költött a karbonsemlegesség elérését célzó beruházásokra is.
Allee: vége a felújításnak - Figyelő (figyelo.hu)

Új lengyel divatmárka lépett a magyar piacra. A Lengyelországban, Romániában és Ukrajnában jelentős piaci részesedéssel bíró, varsói székhelyű, lengyel AZA Group-hoz tartozó Born2be online divatáruház novemberben indította el szolgáltatását. A gyorsan változó, ugyanakkor széles kínálatáról ismert kereskedőcég központi raktárában több mint 25 ezer termék várja a megrendeléseket.
Új lengyel divatáruház tört be Magyarországra: retteghetnek a versenytársak, a C&A, About You, Answear? (penzcentrum.hu)

Fordulat a lakáspiacon: a Magyar Nemzeti Bank Lakácpiaci jelentése szerint míg 2022 első felében a kedvező gazdasági környezet hatására több éves csúcsára jutott a lakáspiac, az év második felében és 2023-ban már lassulásra számíthatunk. Keresleti és kínálati oldalon is jelentős mérséklődés látható, ami miatt a lakásárak csökkenése is több mint sejthető.
Éles fordulat a lakáspiacon (bankmonitor.hu)

2023-ban visszatérhet az észszerű árazás az ingatlanpiacon: a volatilis gazdasági környezetben az ingatlanpiac érdeklődése afelé fordul, hogy mennyire lesz zökkenőmentes a cashflow a következő 12 hónapban. A szigorítási ciklus lassulásával és a kamatlábak stabilizálódásával azonban lehetőségek is megnyílnak majd azon befektetők előtt, akik készen állnak arra, hogy megragadják őket. Ráadásul a racionálisabb árazás időszaka is eljöhet, ami előkészíti a terepet az ágazatok, helyszínek és ingatlantípusok függvényében eltérően alakuló hozamok számára.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20221214/erre-vartunk-2023-ban-visszaterhet-az-eszszeru-arazas-az-ingatlanpiacon-585150#

Ezek voltak a kiskereskedelmi és ingatlanpiac elmúlt időszakának kiemelt eseményei.  Következő számunkban ismét érkezünk a legfrissebb hírekkel.