Ön offline van
Vissza

Kiskereskedelmi és ingatlanpiaci körkép

kiskereskedelmi_korkep_image.jpg

Az Auchan és a Ceetrus Magyarország résztulajdonosa lett az Indotek Csoport. A Tesco több bevásárlóközpontját is eladta az Adventum Csoportnak. Felpörgött az építőipar, Budapesten rekordszámú lakás épül. Szemelvényeinkben a legfrissebb kiskereskedelmi és ingatlanpiaci hírek közül válogattunk.  
 

Hazánkban az egy főre jutó átlagos vásárlóerő 7.643 euró, ami az európai átlag 51 százalékának felel meg. Ezzel idén is a 30. helyen állunk az országos összehasonlításban. Magyarországon a legmagasabb vásárlóerővel rendelkező térségek ismét meg tudták védeni helyüket a rangsorban. A fővárosi továbbra is egyértelmű fölénnyel az első helyen áll: az itt élőknek egy főre vetítve 9.722 euró áll rendelkezésükre.
https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2021/11/budapesten-kolthetnek-a-legtobbet-a-magyarok 

Az ELO (Auchan Retail Holdingja, valamint a New Immo Holdingja) és az Indotek Csoport stratégiai partneri megállapodást kötött, amelynek értelmében az Indotek 47 százalékos kisebbségi pénzügyi befektetővé válik az ELO magyar leányvállalataiban, az Auchan Retail Magyarországban és a Ceetrus Magyarországban. Az Auchan Retail Magyarország és a Ceetrus Magyarország számára az ingatlan- és logisztikai piacon jelen lévő, kisebbségi befektetői partner további fejlődési lehetőséget jelent. Az Indotek számára pedig az együttműködéssel stratégiájának fontos eleme, a diverzifikáltság újabb szintje valósulhat meg.
https://realista.ingatlan.com/kereskedelmi/az-auchan-magyar-cegeben-lesz-resztuajdonos-az-indotek-group/140739 

A Tesco eladta 14 magyar és 4 cseh bevásárlóközpontját az Adventum Csoportnak. A tranzakció értéke kb. 280 millió euró. Hét helyen a Tesco a hipermarketeket hosszú távú bérleti szerződés keretében működteti, a 18. ingatlan esetében maga a hipermarket épülete nem része a tranzakciónak.
https://corporate.tesco.hu/news/2022/a-tesco-%C3%A9s-az-adventum-csoport-18-bev%C3%A1s%C3%A1rl%C3%B3koezpontot-%C3%A9rint%C5%91-meg%C3%A1llapod%C3%A1st-%C3%ADrtak-al%C3%A1/ 

Az Indotek Csoport megvásárolta a Sberbank 43 százalékos részesedését az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató horvát Fortenovaban. Az árat nem közölték, de az akvizíciót még jóvá kell hagynia az illetékes szabályozó hatóságoknak. A Fortenova nem régóta 100 százalékos tulajdonosa a szlovén Mercatornak is, amely az Idea üzletlánc révén Montenegróban is jelen van.
https://telex.hu/gazdasag/2022/03/18/indotek-sberbank-fortenova-horvatorszag 

Az élelmiszer-feleslegek karitatív célú átvételének, valamint a visszamaradt veszteség biogáz-erőművekben való hasznosításának integrált folyamatát dolgozták ki az i-REXFO elnevezésű nemzetközi projektben, amelynek tagja a Magyar Élelmiszerbank Egyesület is. Az i-REXFO modell egy új megközelítés a napjainkban sajnos hatalmas méreteket öltő élelmiszer-pazarlás csökkentésére, melynek révén végre megnyílhat az út a vendéglátásból származó élelmiszer-feleslegek karitatív célú hasznosítására is.
http://turizmusonline.hu/gasztro/cikk/uj_megoldas_az_elelmiszer_pazarlas_csokkentesere 

Húsvét után eltűnt az Auchan hazai áruházaiból a zöldség-gyümölcs, illetve a pékáru leméréséhez és hazaszállításához használt műanyagzacskó, az úgynevezett rollbag: április 19-től a vásárlók a már eddig is kínált környezetbarát csomagolóeszközökben vihetik haza az árut.

https://www.auchan.hu/reszletek/hirek/matol-eltunik-a-muanyagzacsko-az-auchanban 

Megkapta az építési engedélyt Budapest legújabb városnegyed-fejlesztése, a Bosnyák téren épülő Zugló City Centre-projekt. A többfunkciós kerületi központ építkezése a tervek szerint 2029-ben fejeződik be. 240 000 négyzetméter hasznos terület kerülhet megépítésre, ahol egész évben használható, funkcionális terek, okos irodák, lakások, boltok, éttermek és kávézók kapnak helyet. A projekt kivitelezését a magyarországi Bayer Construct csoport szakaszosan fejleszti.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20220425/indulhat-a-zugloi-oriasfejlesztes-megvan-az-epitesi-engedely-541111 

Soha nem látott növekedést produkált a méltányos kereskedelmi, azaz fairtrade termékek forgalma hazánkban. Ezt a piacot a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) méri Magyarországon, most készültek el a legutóbbi, 2020-as évre vonatkozó mérések. Az ilyen minősítésű kávé, tea, kakaó és csokoládé termékekből legalább 6,9 milliárd forintért vásároltak a magyarok, ami a kategóriák összforgalmának 3,5 százalékát tette ki. A valós fogyasztás ennél nagyobb lehet.
https://www.napi.hu/magyar-gazdasag/fairtrade-meltanyos-kereskedelem-csoki-tea-kave-kakao-magyarorszag.751987.html 

Budapesten még mindig rekordszámú lakás épül. A KSH legfrissebb adatai alapján tavaly országosan 19.898 lakás kapott használatbavételi engedélyt és 29.941 építési engedélyt adtak ki, illetve egyszerű bejelentést regisztráltak a hatóságok. Abból, hogy bár közel harmadával kevesebb újlakást vettek használatba, az új engedélyek száma viszont 33 százalékkal növekedett 2020-hoz képest, a lakásépítések felpörgését prognosztizálhatjuk.
https://www.penzcentrum.hu/otthon/20220303/hiaba-fogynak-az-ingatlanberuhazasok-budapesten-meg-mindig-rekordszamu-lakas-epul-1122610 

Ezek voltak a hazai kiskereskedelmi és ingatlanpiac elmúlt időszakának kiemelt eseményei.  Következő számunkban ismét érkezünk a legfontosabb hírekkel! Tartson velünk!