Ön offline van
Vissza

Ingatlanpiaci és kiskereskedelmi hírek

market_news.jpg
A környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabb szerepet játszik az ingatlanpiacon is - derült ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó új globális felméréséből. A természetközeliség jegyében épült meg Budapest legújabb irodaháza, amihez többek közt multifunkcionális kert, tó és panorámás futópálya is tartozik. Trendfordulóhoz ért a hazai lakáspiac. Hamarosan átadják Magyarország legjobban várt bevásárlóközpontját, a Corvin Palace-t. Enyhén javult a lakosság fizetőképessége 2022 utolsó negyedévéhez viszonyítva. Az alábbiakban az elmúlt hónapok ingatlanpiaci és kiskereskedelmi hírei közül válogattunk. 

A természetközeliség jegyében épült meg Budapest legújabb irodaháza

A nyolc emeleten 27 ezer négyzetméternyi irodát kínáló H2Officeshez többek közt multifunkcionális kert, tó és panorámás futópálya is tartozik. Az új irodaház a Fővárosi Vízművek 61 méter magas volt irodakomplexuma helyén épült meg a Váci út és a Dózsa György út kereszteződésében, a Skanska tizedik magyarországi épületeként.
https://magyarepitok.hu/mi-epul/2023/02/a-termeszetkozeliseg-jegyeben-epult-meg-budapest-legujabb-irodahaza

Az ingatlanalapok az elmúlt évtizedben bankot robbantottak Magyarországon

Különösen látványos az ingatlanalapok térnyerése, amelyek az elmúlt tíz évben szinte bankot robbantottak. Az irányadó kamatráta a 2010 év eleji 6 százalékról 2020 végére 0,6 százalékra csökkent, amelynek hatására az alacsonyabb kockázattűrő képességgel rendelkező befektetők is a magasabb kockázatú konstrukciók felé fordultak. A befektetési alapok nettó eszközértéke is erőteljes bővülést mutatott az elmúlt évtizedben, a 2010 végi 3895 milliárd forintos értékről 2021 végére 10 450 milliárd forint közelébe emelkedett a befektetési jegyek értéke.
https://realista.ingatlan.com/lakas/az-ingatlanalapok-az-elmult-evtizedben-bankot-robbantottak-magyarorszagon/

Új szelek fújnak az ingatlanpiacon

A környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás egyre fontosabb szerepet játszik az ingatlanpiacon is - derült ki a CBRE nemzetközi ingatlantanácsadó új globális felméréséből. A kutatás során világszerte több mint 500 kereskedelmi ingatlanszakembert kérdeztek meg. A válaszadók több mint kétharmada szerint vállalatuk tavaly nagyobb hangsúlyt fektetett a környezetvédelmi, társadalmi felelősségvállalási és vállalatirányítási (ESG) szempontokra, ingatlanjaik esetében pedig az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vált az elsődleges céljukká.
https://piacesprofit.hu/cikkek/gazdasag/uj-szelek-fujnak-az-ingatlanpiacon-.html

Trendfordulóhoz ért a hazai lakáspiac

Stagnálás figyelhető meg a lakáspiaci árakban tavaly ősz óta; január óta egyes helyeken már árcsökkenés is látható, ami a kereslet mérséklődésének köszönhető. Az ingatlanpiaci körkép jól mutatja: a makrogazdasági környezet drasztikus megváltozása azonnali változást idéz elő a szektorban.
https://index.hu/gazdasag/2023/03/30/ingatlan-ingatlanpiac-lakaspiac-lakashitel-lakasarak/

Bombaformában a logisztika. Jelentős mértékben nőtt az ingatlanállomány

Az első negyedév végén a teljes országos modern ipari/logisztikai állomány 4.729.935 m2-t tett ki. 2023 első negyedévében öt épülettel, összesen 111.330 m2-rel bővült a spekulatív állomány a fővárosi agglomerációban. 
https://realista.ingatlan.com/kereskedelmi/bombaformaban-kezdte-az-evet-a-logisztika-jelentos-mertekben-nott-az-ingatlanallomany/

Intrum: enyhén javult a lakosság fizetőképessége az első negyedévben

Enyhén javult a lakosság fizetőképessége 2022 utolsó negyedévéhez viszonyítva, éves összehasonlításban viszont még mindig 86 százalékos visszaesést látunk. A friss fizetőképességi adat recessziót jelez előre, leghamarabb a harmadik negyedévben állhat helyre a növekedés.
https://trademagazin.hu/hu/intrum-enyhen-javult-a-lakossag-fizetokepessege-az-elso-negyedevben/

Nagy átárazódások zajlanak a világ ingatlanpiacán - Mit szólnak ehhez a bankok?

Turbulenciák idején szerte a világon a kereskedelmi ingatlanok és a lakásfejlesztések finanszírozása reagál a legérzékenyebben a piaci környezet megváltozására. Mi vár az irodapiacra, a kereskedelmi ingatlanok és a lakásfejlesztések finanszírozására? Többek között ezekről a kérdésekről beszéltek a szakértők a Hitelezés 2023 konferencia harmadik szekciójában.
https://www.portfolio.hu/ingatlan/20230504/nagy-atarazodasok-zajlanak-a-vilag-ingatlanpiacan-mit-szolnak-ehhez-a-bankok-613218

Új pláza nyílik – hamarosan átadják Magyarország legjobban várt bevásárlóközpontját

2023 nyár végén, ősz elején újranyit a Corvin Áruház. Az információ két okból is nagy horderejű: egyfelől az épület felújítása most már hosszú évek óta tart, másfelől pedig a Corvin Áruház - vagy ahogy újkori nevén hívják, a Corvin Palace - legendás, országos hírű bevásárlóközpont, amely csaknem évszázados múltra tekint vissza. Érthető tehát, hogy sokakat foglalkoztat az ingatlan sorsa. A beruházás értéke csaknem nyolcmilliárd forint.
https://www.vg.hu/kiskereskedelem/2023/04/uj-plaza-nyilik-hamarosan-atadjak-magyarorszag-legjobban-vart-bevasarlokozpontjat