Ön offline van
Vissza

Ingatlanpiaci és kiskereskedelmi hírek

Nhood_retail_web.png
A logisztikai ingatlanpiac tovább dübörög Magyarországon. Megnyílt a Mol új székháza, amely egyben Budapest legmagasabb épülete. A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma a budapesti irodaházak helyzetét elemezte. Rekordszámokat hozott az ipari ingatlanpiac. A CBRE legújabb jelentése összefoglalta azokat a generációkon átívelő attitűdöket, amelyek meghatározzák az épített környezet jövőbeni alakulását. Teljeskörű megújuláson megy át a Westend ételudvara, a cél a közösségi tér funkció kialakítása. Az alábbiakban a legfrissebb ingatlanpiaci és kiskereskedelmi hírek közül válogattunk. 

Rekordszámokat hozott az ipari ingatlanpiac 

Több mint 4,5 millió négyzetmétert tett ki a modern ipari-logisztikai ingatlanállomány múlt év végén, ennek zöme, mintegy 3,1 millió négyzetméternyi a fővárosi agglomerációban van. A főváros környékén 3,8 százalékra csökkent az üresedési ráta, így mindössze 120 ezer négyzetméternyi ipari-logisztikai terület várt bérlőre. A CTPark Szigetben megszületett a valaha mért legnagyobb előbérleti szerződés.
https://www.vg.hu/ingatlan/2023/01/rekordszamokat-hozott-az-ipari-ingatlanpiac

A logisztikai ingatlanpiac tovább dübörög Magyarországon. Bár a bérleti díjak nőhetnek

A budapesti logisztikaiingatlan-állomány üresedési rátája mindössze 3,8% volt tavaly év végén, miközben 391 ezer m2-nyi állomány épül. A növekvő keresletnek köszönhetően a Prologis szakértői szerint idén akár a 6 euró/m2 körüli ár is megjelenhet a piacon. A vállalat tovább fejleszti a Prologis Park Budapest-Sziget II. meglévő állományát.
https://realista.ingatlan.com/kereskedelmi/logisztikai-ingatlanpiac-tovabb-duborog-magyarorszagon-bar-berleti-dijak-nohetnek/142070

A Wing eladta a Máriássy Házat a GRAWE Csoportnak

A WING értékesítette a 2003 óta a tulajdonában lévő Máriássy Ház komplexumot, amely egy felújított és irodaként funkcionáló történelmi épületből, a Borjúvásárcsarnokból, valamint egy 2005-ben felépített, modern irodaházból áll. A vevő a GRAWE Csoport, amely befektetési céllal vásárolta meg az ingatlant. 
https://www.wing.hu/hu/hirek/Tulajdonost-v%C3%A1ltott-a-M%C3%A1ri%C3%A1ssy-h%C3%A1z

Átadták a főváros legmagasabb épületét – Megnyílt a Mol új székháza

Átadták a Mol Campust, Budapest legmagasabb irodaházát. A Kopaszi-gát mellett álló 143 méter magas épület tavasztól a nyilvánosság előtt is megnyitja a kapuit, és a látogatók a 29. emeleti kilátóteraszra is felmehetnek. Az épületben 2500 ember dolgozik majd a cég növekedésén, mert biztosítani kell Magyarország energiaellátását – mondta a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója a megnyitóünnepségen, december 8-án. 
https://pestbuda.hu/cikk/20221209_atadtak_a_fovaros_legmagasabb_epuletet_atadtak_a_mol_uj_szekhazat

Hatalmas felújítások a Westendben

Teljeskörű megújuláson megy át a Westend ételudvara az elkövetkező hónapokban. A tervezés során a bevásárlóközpont kiemelt figyelmet fordított arra, hogy az átalakulást követően a terület messzemenőkig betöltse a közösségi tér funkciót, illetve tükrözze az üzemeltető következetes fenntarthatósági stratégiáját és elkötelezettségét az innovatív megoldások iránt. A munkálatok várhatóan júliusban érnek véget, a nagy forgalmú gasztro tér éttermei azonban ez idő alatt is zavartalanul működnek.
https://realista.ingatlan.com/kereskedelmi/hatalmas-felujitasok-westendben/142081

Csaknem 20 százalékkal nőtt az IKEA Magyarország árbevétele tavaly

Az IKEA Magyarország a 2022-es pénzügyi évben 130 milliárd forint forgalmat ért el, amely csaknem 20 százalékos növekedés az előző évhez képest, az online értékesítés pedig ennél is nagyobb ütemben, 34 százalékkal nőtt. 
https://trademagazin.hu/hu/csaknem-20-szazalekkal-nott-az-ikea-magyarorszag-arbevetele-tavaly/

Elkészült az East Gate Pro Business Park első üteme

A WING, a magyar ipari ingatlanpiac egyik legnagyobb szereplője átadta legújabb fejlesztését, az East Gate PRO Business Park első két csarnokát. Az újonnan átadott, magas technológiai minőségű épületek gyártó, összeszerelő, fulfillment és raktározási célokra egyaránt alkalmas csarnoktereket kínálnak, igény szerint, színvonalas irodai és kiszolgáló funkciókkal kiegészítve. 
https://www.octogon.hu/epiteszet/elkeszult-az-east-gate-pro-business-park-elso-uteme/

Hogyan alakulhat a budapesti irodaházak jövője?

Az irodapiacon több fontos mérőszámot közöl negyedévente a Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF), amelyek alapján elemezni lehet a hazai szektort. Nettó felszívás, kereslet, hosszabbítás, költözés, kínálat, tranzakciók száma, de azért a statisztikák leglátványosabb eleme mindig is az üresedési ráta volt. Megnéztük, hogy az elmúlt 15 évben hogyan alakultak a számok.
https://realista.ingatlan.com/Iroda/hogyan-alakulhat-budapesti-irodahazak-jovoje/142019

Ilyen lesz a jövő ingatlanpiaca. Így fogunk élni, dolgozni és vásárolni

A CBRE legújabb jelentése összefoglalta azokat a generációkon átívelő attitűdöket, amelyek meghatározzák majd a következő időszakban az épített környezet alakulását.
https://realista.ingatlan.com/designandbuild/ilyen-lesz-jovo-ingatlanpiaca-igy-fogunk-elni-dolgozni-es-vasarolni/142079

Az alábbiakban a legfrissebb kiskereskedelmi és ingatlanpiaci hírek közül válogattunk. Következő számunkban ismét érkezünk a legfrissebb hírekkel.