Ön offline van
Vissza

Gazdasági áttekintés 2022 negyedik negyedév

Nhood_economy_web.png
2022-ben a kiskereskedelmi forgalom 5,3%-ot bővült az előző évhez képest, ugyanakkor az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához mérten már csökkenő forgalmat regisztráltak. A hazai GDP-növekedés a korábban vártnál alacsonyabb lett: az előző évhez képest mért bővülés 4,6% volt. A növekedést főként az ipar, valamint a piaci szolgáltatások bővülése – ezen belül az ingatlanügyletek, szállítás, raktározás - hajtotta. Az infláció egyre gyorsuló ütemben erősödött, 2022 decemberében a fogyasztói árak már átlagosan 24,5%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezzel a hazai áremelkedés az Európai Uniós átlag két és félszeresére nőtt.

2022-ben a hazai GDP-növekedés a korábban vártnál alacsonyabb lett: az előző évhez képest mért bővülés 4,6% volt. Az év második felében a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése fogta vissza az általános gazdasági növekedést. Az előrejelzések szerint a beruházások mérséklődése és a háztartások fogyasztásának további csökkenése miatt 2023-ban még alacsonyabb, 1% körüli GDP-erősödés valószínű. A 2022-es növekedést az ipar (közúti jármű, villamos berendezések gyártása) és a piaci szolgáltatások bővülése hajtotta (főként ingatlanügyletek, szállítás, raktározás). Az év utolsó két negyedévében egyaránt csökkent a gazdaság teljesítménye az előző három hónaphoz képest, ez technikai recessziót jelent. 
 

2022 során az építőipar teljesítménye 3%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor az építőipari termelői árak az átlagos inflációt meghaladó mértékben, 24,5%-kal nőttek. Az előzetes várakozások szerint több szektorban is csökkenni fog a fejlesztések volumene (iroda, retail).

A kiskereskedelmi forgalom 5,3%-ot bővült az előző évhez mérten 2022 egészében, ugyanakkor az utolsó negyedévben az előző év azonos időszakához mérten már csökkenő forgalmat regisztráltak. A visszaesést a háztartások megcsappanó fogyasztása indokolja: Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 1,5%-kal csökkent a forgalom (az év nagy részében hatósági áron elérhető üzemanyag kereskedelme eközben 24,2%-kal nőtt).
 


A kereskedelmi szálláshelyek forgalma az előző évben mérthez képest jelentősen nőtt: a 26 millió regisztrált vendégéjszaka 45%-os erősödést jelent. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma 2022-ben meghaladta a 12,2 milliót, ez az előző év teljes forgalmának 2,6-szorosa.

Az infláció egyre gyorsuló ütemben erősödött az év közepét követően is, 2022 decemberében a fogyasztói árak már átlagosan 24,5%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Ezzel a hazai áremelkedés az Európai Uniós átlag két és félszeresére nőtt. A teljes éves infláció 2022-ben 14,5%-os volt, ennél magasabbat 1997-ben mértek legutoljára. A legnagyobb mértékben az élelmiszerek és a háztartási energia ára emelkedett (26% és 21,7%). Az MNB decemberi előrejelzése szerint az infláció 2023-ban tovább erősödik: várhatóan éves szinten 15-19% körül lesz; ezt követően 2024-ben kerülhet vissza az 5% alatti sávba.

A munkanélküliségi ráta december végére 3,9%-ra emelkedett, ugyanakkor számos területen továbbra is jelentős a munkaerőhiány. Különösen érintett a turizmus-vendéglátás ágazata. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája az év végén 74,4% volt, illetve területileg a fővárosban volt a legmagasabb (79 %). 2022 novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 563 600 forint volt, ez 16,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az MNB alapkamat 2022 végén 13% volt, a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb 12 havi futamidőt tekintve egy év alatt 2%-ról 15%-ra emelkedett (BUBOR). A forint gyengülése az euróhoz mérten tovább folytatódott: október közepén 433-as csúcsra ért, majd december végére 400 körülire mérséklődött.