Ön offline van
Vissza

GAZDASÁGI ÁTTEKINTÉS 2022 HARMADIK NEGYEDÉV

MicrosoftTeams-image (41).png
2022 harmadik negyedévében az infláció egyre gyorsuló ütemben erősödött, szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A forint gyengülése az euróhoz mérten tovább fokozódott. A kiskereskedelmi forgalom vélhetően az infláció hatására 8%-ot bővült az első kilenc hónapban, az előző év azonos időszakához mérten, míg az építőipari árak emelkedése a lakáspiac lassulásának hatására mérséklődött.

A magyar gazdaság teljesítménye a harmadik negyedévben 4,1%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, az első kilenc hónap növekedése 2021 azonos időszakához mérten 6,1% volt. A növekedést az ipar (közúti jármű, számítógép, elektronikai és optikai termék, illetve villamos berendezések gyártása) és a piaci szolgáltatások bővülése hajtotta (főként szállítás, raktározás). Az év egészére az elemzések szerint 3-4% közötti növekedés várható, az előrejelzések fokozatosan mérséklődtek az év során.
A január-szeptember időszakban az építőipar teljesítménye 4,8%-kal bővült az egy évvel korábbihoz képest, ugyanakkor az épületek építésében 7,5%-kal csökkent a termelés. Az építőipari árak a harmadik negyedévben 20% fölött emelkedtek (az előző évhez képest), de a növekedés negyedéves üteme közel 8%-ról 5,2%-ra mérséklődött. Az áremelkedés lassulása várhatóan folytatódni fog az év végéig.
 


A kiskereskedelmi forgalom 8%-ot bővült az első kilenc hónapban, az előző év azonos időszakához mérten. Az élelmiszer – és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem volumene 0,5%-kal nőtt, míg a 2021 vége óta hatósági áron elérhető üzemanyag kereskedelme 27%-kal erősödött. Az üzemanyag-felhasználás mértéke az ársapka érvényben maradása alatt nem esett vissza (az üzemanyagárra vonatkozó hatósági árat novemberben megszüntették). A kiskereskedelmi forgalom negyedéves adatai csökkenő tendenciát mutatnak, a bővülés mértéke az előző negyedévhez képest közel 7 százalékponttal esett; ez vélhetően a tudatosabb vásárlói magatartásra vezethető vissza.

A kereskedelmi szálláshelyek forgalma az előző évben mérthez képest több mint másfélszeresére nőtt: szeptember végéig köze 21 millió vendégéjszakát regisztráltak (+58%). A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér utasforgalma az idei év első három negyedévében meghaladta a 9 milliót, ez az előző év teljes forgalmának duplája.
 


Az infláció egyre gyorsuló ütemben erősödött az év közepét követően is. 2022 szeptemberében a fogyasztói árak átlagosan 20,1%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. A háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább (62% és 35%). Augusztusról szeptemberre az árak átlagosan 4,1%-kal nőttek. Az éves előrejelzések folyamatosan igazodnak az aktuális helyzethez: az MNB június óta 11-12,6%-ról 13,5-14,5%-ra emelte az éves átlagos inflációra vonatkozó prognózisát. A drágulás mértéke 11,5-14% körül alakulhat 2023-ban. A megélhetési költségek kézbentartására bevezetett hatósági árazás több termék esetében is áruhiányt idézett elő, emellett más termékek árát jelentős mértékben emelte.

2022 szeptemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 504 100 forint volt, ez 17,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. Az évközi minimálbér emelés és az eseti béremelések tovább fűthetik a már így is jelentős inflációt a kereslet növelése által.

A munkanélküliségi ráta szeptember végére 3,8%-ra emelkedett, ugyanakkor számos területen jelentős a munkaerőhiány. Különösen érintett a turizmus-vendéglátás ágazata. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája 74,6%-ra emelkedett, illetve területileg a fővárosban volt a legmagasabb (79,4%).

Az MNB által meghatározott alapkamat szeptember 13% volt, a Budapesti Bankközi Forint Hitelkamatláb 12 havi futamidőt tekintve egy év alatt 2%-ról 14%-ra emelkedett (BUBOR). A forint gyengülése az euróhoz mérten tovább folytatódott: október közepén 433-as csúcsra ért.