Ön offline van
Vissza

Biofarm létrehozásában működött közre a Nhood Hungary

Nhood_hir_Biofarm_600px.jpg
A Nhoodnál abban hiszünk, hogy csakis a társadalmi, környezeti és gazdasági pozitívumok együttes megteremtésével hozhatunk létre valódi értéket. Kiemelt ügyfelünk, a Ceetrus számára nemrégiben létesített Palánta Biofarmon szakértő partnerek bevonásával évente körülbelül 45 tonna biozöldség termesztésére kerül sor, melyet az Auchan Magyarországgal kötött együttműködés keretében juttatunk el a fogyasztókhoz.

Manapság, a klímaválság küszöbén a nagyvállalatok mind nagyobb szerepet vállalnak a környezettudatos szemlélet kialakításában. Mégsem gyakran fordul elő, hogy egy ingatlanszolgáltatással foglalkozó vállalat biogazdálkodás létrehozásában működjön közre. Mi azonban úgy gondolkodunk, hogy az élhetőbb jövő rajtunk múlik, ezért arra törekszünk, hogy olyan módon fejlesszük környezetünket ügyfeleink számára, hogy közben példát mutassunk a társadalmi felelősségvállalás terén. A természeti értékek és a biológiai sokféleség megőrzése érdekében számos izgalmas projekten dolgozunk. Ezek egyike a Palánta Biofarm, ahol különösen jól érvényesül a Nhood jövőképét meghatározó 3P: a People, Planet és a Profit egysége.
 


A biofarm projekt helyszínét alapos mérlegelés után kiemelt ügyfelünk, a Ceetrus portfóliójába tartozó maglódi Auchan Kereskedelmi Park területén találtuk meg, melyet több szempontból is megfelelőnek találtunk a vegyszermentes zöldségtermesztés feltételeinek megteremtéséhez. A biofarm két fő tevékenység integrálásával járul hozzá az Nhood 3P jövőképéhez: az organikus zöldségkert az eladásra szánt biozöldségek előállításával az ökológiai és a gazdasági pillérhez, míg az oktatási kert a szociális pillérhez járul hozzá.
 


Az organikus gazdálkodás lényege, hogy a növények termesztésekor nem használnak műtrágyát vagy olyan szintetikus növényvédő szereket, mint például a gyomirtó vagy a különböző rovarölők. Helyette biotrágya, valamint természetes anyagok kerülnek alkalmazásra, melyek megőrzik a termesztett zöldségek egészségét, és nemcsak a fogyasztók, de a föld és az állatvilág épségét is védik. Emellett a helyben termelés rövidebb ellátási láncot tesz lehetővé, és ezáltal kisebb ökológiai lábnyommal jár.
 


 


A mintegy 1,3 hektáros biofarmon szakértő partnerek bevonásával évente körülbelül 45 tonna biozöldség előállítása van folyamatban. A termesztés regeneratív gazdálkodási módszerekkel, fóliaházi és szabadföldi termelés kombinációjával történik. A zöldségek között fejes saláta, rukkola, sárgarépa, cékla, vajretek szerepel, a termesztés fenntartható módszerekkel történik.

A projekt lényeges részét képezi az Auchan Magyarországgal kötött megállapodás, akik az együttműködés keretében vállalták, hogy a kiváló minőségű biotermékeket elérhető áron juttatják el a fogyasztókhoz. A termékeket a Palánta Biofarm márkanév alatt értékesítjük. A zöldségek előre meghatározott termékválasztékban, környezetbarát csomagolásban kerülnek értékesítésre az Auchan Gazdától asztalig programjának keretében: palánta mix, bio zöldségkeverék, bio vegyes csíra, rukkola és salátakeverék formájában.

Fontosnak tartjuk, hogy a biogazdálkodással a jövő generációk számára is példát mutassunk, hiszen a gyermekek megfelelő fejlődése érdekében kiemelten fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás, melynek egyik alappillére a zöldségek és gyümölcsök rendszeres, napi szintű fogyasztása. Azok a gyerekek, akik tudják, hogy kerülnek a zöldségek az asztalunkra, szívesebben fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt. Ezért az őszre tervezett tankertben edukációs program keretében óvodás és iskolás csoportok, családok fogadásáról gondoskodunk, hogy a látogatók megismerkedhessenek az egészséges étkezéssel, valamint a minimális víz- és energiafogyasztású, ugyanakkor kiváló minőségű mikrozöldségek termesztésével.

A tematikus programok ismeretterjesztő füzetekkel, információs anyagokkal egészülnek ki, emellett egy weboldal is készül a biofarm számára.

Az ősszel megvalósításra kerülő tankert három területre oszlik majd: az első egy un. három órás kert, ami azt demonstrálja, hogyan lehet heti mindössze három óra kertészkedéssel megtermelni egy család éves zöldségigényét. A második egy komposztáló. Ezen a területen különböző komposztálási technikákat mutatunk be. A harmadik pedig az organikus évelők kertje, ahol a biológiai sokféleség biztosítása érdekében vadvirágok és gyümölcsfák ültetése, gondozása kerül bemutatásra.  
 
Etienne Dupuy, a Nhood Globális Ügyvezető Igazgatója, Pascal Steens, a Nhood Hungary Ügyvezető Igazgatója, Gábosy Balázs, Üzletfejlesztési, Kereskedelmi és Operatív Igazgató, valamint Szemerédi Dóra Diána, CSR és Belső Kommunikációs Vezető nemrégiben közösen ellátogattak a farmra és megtekintették az ott zajló folyamatokat.

A látogatást Szemerédi Dóra Diána, CSR és Belső Kommunikációs Vezető így kommentálta: „A látogatás során bejártuk a kertet, és az eddigi eredményekkel mindannyian elégedettek vagyunk. Terveink szerint a biofarmmal olyan hosszútávú értéket hozunk létre, ahol különösen jól érvényesül a Nhood számára fontos 3P (People-Planet-Profit), hiszen a projekt egyszerre teremt pozitív ökológiai, szociális és gazdasági eredményeket.”