Ön offline van
Vissza

Akadálymentes vásárlás az Auchan Korzókon

Nhood_web_600x411.png
Felelős vállalatként fontosnak tartjuk az esélyegyenlőséget, ezért az általunk üzemeltetett bevásárlóközpontokban valamennyi látogatónknak akadálymentes körülményeket szeretnénk biztosítani a vásárláshoz és a kikapcsolódáshoz. Ennek érdekében nemrégiben az Auchan felmérette az áruházak, ezen belül a hipermarket és az Auchan Korzó üzletsorok közös területeinek akadálymentességét az erre szakosodott Access4you-val. Az audit alapján megvalósított fejlesztésekkel az Auchan a jövőben bronzfokozatú tanúsítványra lesz jogosult.
 
Ma a világon a társadalom 15%-a érintett az akadálymentesítés kérdésében, ez hazánkban körülbelül másfél millió embertársunkat jelenti. A lakások, házak, bevásárlóközpontok és irodák akadálymentesítése kiemelt szerepet játszik abban, hogy a mentális és fizikai fogyatékossággal élők emberek komolyan tervezhessenek az önálló élet lehetőségével. Emellett az idős emberek száma is növekszik, és ők szintén érintettek a kérdésben. Szerencsére az elmúlt időszakban sok előlépés történt, ma már törvényi szabályozás támogatja az épített környezet akadálymentesítését, illetve a felelős vállalatok is egyre nagyobb figyelmet szentelnek az esélyegyenlőségnek.

Az Access4you munkatársai nemrégiben mind a 24 Auchan áruházat és 18 Auchan Korzót személyesen járták be és mérték fel egy több mint 1000 elemből álló szempontrendszer alapján, melyet rehabilitációs szakmérnökökkel és érintettekkel együttműködve dolgoztak ki. A felmérésben kilenc akadálymentességben érintett csoport számára vizsgálták meg az Auchan hipermarketek, valamint az Auchan Korzó üzletsorok és ételudvarok területét: kerekesszékes és mozgássérült, idős és mozgásában korlátozott, babakocsival közlekedő, siket, nagyothalló, vak, gyengénlátó, kognitív zavarral élő, valamint segítőkutyával közlekedő emberek igényei alapján.

Azokat a helyszíneket tekinthetjük akadálymentesnek, ahol az adott speciális igényű csoport számára szabad a bejutás, a belső közlekedés, valamint a helyszín által nyújtott szolgáltatások akadálymentesen elérhetők és igénybe vehetők. Az civil szervezet által vizsgált területek között szerepel a megközelíthetőség, a bejárat, a külső és belső környezet, az ajtók, a lépcsők, illetve a rámpák paraméterei, a berendezések sajátosságai, valamint az akadálymentes használatot támogató eszközök és szolgáltatások megléte. Minél több speciális igényű csoport fér hozzá egy helyhez, annál magasabb szintet ér el a tanúsító cég minősítési rendszere alapján. Az elvégzendő fejlesztéseket követőn az Auchan áruházak a bronz fokozatra lesznek jogosultak. 
 
Az Auchan hipermarketek, valamint az Auchan Korzó üzletsorok akadálymentesítésével kapcsolatos információkat a vásárlók a https://access4you.io/ weboldalon és az access4you applikációban érhetik majd el, ahol számos fotó és részletes információ is megosztásra kerül többek között a parkolásról, a bejutásról, illetve a mosdókról is. Ezek az információk akkor lesznek elérhetőek az online platformokon, amikor megvalósulnak az audit kapcsán összegyűjtött javaslatok.