Ön offline van
Vissza

A mai naptól várja látogatóit a solymári Auchan Korzó melletti Ürgerét

MicrosoftTeams-image (24).png
2022. szeptember 28-án átadásra került a Solymári Auchan Kereskedelmi Központ területén kialakított Ürgerezervátum és Génbank, amely mostantól várja látogatóit. Az alkalomból Pascal Steens, a Ceetrus Hungary Kft. és a Nhood Services Hungary Kft. Ügyvezető Igazgatója, Dr. Szente Kálmán Solymár polgármestere, valamint Dr. Váczi Olivér, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakértője mondott ünnepi beszédet.

Vegyes ingatlanszolgáltatással foglalkozó vállalatunknál, a Nhood-nál hiszünk benne, hogy a fenntarthatóbb jövő rajtunk is múlik. Felelős vállalatként fontosnak tartjuk, hogy vállaljuk szerepünket az élhetőbb jövő és a fenntarthatóbb városok kialakításában, és cselekedeteinkkel arra törekszünk, hogy felelősségteljesen és példamutató módon fejlesszük a környezetet a következő generációk számára.

Ennek a környezettudatos szemléletmódnak kiváló példája a most átadásra került solymári Ürgerezervátum és Génbank. A solymári Auchan Korzónak is helyet adó mintegy hat hektáros fejlesztési terület 2004-ben került a Nhood Hungary kiemelt ügyfelének, a Ceetrus Hungary Kft.-nek a tulajdonába. Bár ez nem természetes élőhelye ezeknek az állatoknak, az elmúlt évek során a területen megjelentek és elszaporodtak az ürgék, melyek egész Európában kiemelten védett fajnak számítanak, hiszen a populációt a kihalás veszélye fenyegeti. Ezt felismerve cégünk szakértők bevonásával szerzett ismeretek alapján elhatározta, hogy a természetvédelem érdekében és a természetet szerető emberekkel egyetértésben, társadalmi felelősségvállalásának etikai kódexe szerint, tenni kíván az ürge állomány életlehetőségeinek megőrzéséért, ezért elhatározta az Ürgerezervátum és Génbank létrehozását.

A több évig tartó projekt során kialakításra került egy 16.000 m2-es elkerített rezervátum, ahol a rendszeres fűnyírásnak, valamint a fennmaradó terület rotációjának köszönhetően megtörtént a területen élő ürgepopuláció természetes módon történő áttelepítése. Az Ürgerét megközelítése céljából járdát alakítottunk ki a gyalogosok számára, illetve a területre egy fából készült, megfigyelési célokat szolgáló bemutató épület, valamint kamerarendszer is került.
  
A projekt célja a solymári ürge populáció megőrzése mellett az állatállomány megerősítése. Mivel fontosnak tartjuk, hogy példát mutassuk a biodiverzitás, a természeti értékek, valamint a vállalati társadalmi felelősségvállalás terén, ezért terveink között szerepel az ürgék életének bemutatása a környéken lakók és az idelátogatók számára. Olyan helyet szeretnénk létrehozni a solymári Auchan Korzó mellett, ahol az emberek közelebb kerülhetnek a természethez és jól érezhetik magukat.

Az Ürgerét átadóján Pascal Steens, a Ceetrus Hungary és a Nhood Hungary Ügyvezető Igazgatója, Dr. Szente Kálmán Solymár polgármestere, valamint Dr. Váczi Olivér, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakértője mondott ünnepi beszédet. Ezt követően a projekt megvalósulásában aktív szerepet vállaló Dr. Magyaródi Zoltánnal (a Nhood Hungary Projektvezetője), Szemerédi Dóra Diánával (A Nhood Hungary CSR és Belső Kommunikációs Vezetője), és Sándor Csongorral (a Nhood Hungary Ingatlanfejlesztési Igazgatójával) kiegészülve közös szalagátvágásra került sor.


Pascal Steens, a Nhood Hungary Ügyvezető Igazgatója a projekt kapcsán a következőket mondta el :
„Az Ürgerét létrehozásával nemcsak segítjük a solymári ürge állomány megőrzését és fennmaradását, de felhívjuk a figyelmet egy ritka és védett állatra, valamint példát mutatunk abban, hogy egy multinacionális vállalat hogyan képes természeti értékeket megőrizni, hiszen környezettudatos cégként fontosnak tartjuk, hogy működésünkkel pozitív hatást gyakoroljunk a környezetünkre. Idén egy bemutató épülettel egészítettük ki az oktató központ területét, ahol szeretettel várjuk a természetbarátokat! Ez a hely tökéletes találkozókra, oktatási célú ismeretterjesztésre, az állatok életének megfigyelésére és nyomon követésére, vagy akár arra, hogy megpihenjünk egy szép környezetben kirándulás közben. Egy hely mindannyiunk számára.”  


Dr. Szente Kálmán Solymár polgármestere az átadó kapcsán így nyilatkozott:
„Ez egy nagyon komoly természetvédelmi beruházás, amiért külön köszönetet kell, hogy mondjak a tulajdonos beruházónak, amiért megvalósította ezt a fejlesztést. Miért fontos egy ilyen bemutató tér? Egyrészt azért, mert megőrizzük az ürgék életterét és tovább szaporodási lehetőségeit, de van ennek még két nagyon fontos hozadéka. Van egy társadalmi hozadéka, az, hogy kihozhatjuk ide a gyerekeinket, az iskolásokat, és bemutathatjuk ezeket az állatokat nekik, hiszen a mai gyerekek az ürgéket inkább csak a tankönyvekből ismerik. Emellett van egy környezeti hozadéka is, hiszen ezen a hegyen egerészölyvek élnek, akik előszeretettel lakmároznak az ürgékből, tehát az egész fenntartja ezt a természetes körforgást, és ha nem használunk kártevőírtókat, akkor ezeknek a ritka és védett állatoknak is megőrizzük az életterét és táplálkozási lehetőségeit. Szeretném mindenkinek még egyszer megköszönni a munkáját, aki részt vett ebben a projektben.”


Dr. Váczi Olivér, a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. szakértője a következőket mondta el:
„Egy olyan rezervátum került kialakításra, ami példaértékű olyan szempontból is, hogy egy nagy multinacionális cég, aminek abszolút nem ez a profilja, meglátta és felkarolta ezt a természeti értéket, és végül egy olyan bemutató központot hozott létre, ami kivételes. Nagyon szeretnénk, ha ezt a példát mások is követnék, mert ebben a projektben megjelenik a fajvédelem, ugyanakkor egy nagyszerű lehetőség is a társadalom felé is, hogy ezt a természeti kincset be tudjuk mutatni helyben az emberek számára.”
 
S : S : LSOC :
MicrosoftTeams-image (35).png MicrosoftTeams-image (34).png MicrosoftTeams-image (32).png MicrosoftTeams-image (31).png MicrosoftTeams-image (30).png MicrosoftTeams-image (29).png MicrosoftTeams-image (27).png MicrosoftTeams-image (25).png MicrosoftTeams-image (24).png S : LSOC :